Zemiaky – správna cesta k zdraviu Zdravie by redakcia - 27. februára 2015 Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook SaveZemiaky sú najdostupnejšou a najviac konzumovanou zeleninou v našich zemepisných šírkach. Nejeden z nás by si bez nich nevedel predstaviť svoj jedálniček. Vieš ale, aké bohatstvo sa v nich ukrýva? Čítaj a dozvieš sa viac! Zemiaky obsahujú množstvo prospešných látok pre náš organizmus, z ktorých sú najviac zastúpené vitamíny C, B, E, K, draslík, vláknina, meď, horčík, železo, zinok, fosfor, vápnik, jód, niacín, bielkoviny, tuky a sacharidy. Vďaka vysokému obsahu vitamínu E sú výbornou prevenciou pred vplyvom voľných radikálov. Priaznivé účinky majú i na srdce, cievy a hormonálny systém. Obsahujú dôležité látky na krvotvorbu. Podporujú rast kostí, svalov, kože a vlasov. Výborné sú aj na upokojenie nervového systému. Podporujú obranyschopnosť organizmu, nespôsobujú alergie a nedráždia tráviaci trakt. Kyselina listová obsiahnutá v zemiakoch priaznivo vplýva na plodnosť a využíva sa aj ako prevencia vrodených vývojových porúch plodu. Je dôležité tiež dodať, že zemiaky sú zdrojom vlákniny (1 priemerne veľký zemiak = 10%dennej dávky vlákniny). V ľudovej medicíne mala nezastupiteľnú úlohu šťava zo surových zemiakov, ktorá sa využívala hlavne na liečbu tráviacich ťažkostí, pri zápaloch, poraneniach, kožných infekciách, gastritíde, poruchách pečene, žlčových kameňoch, proti zadržiavaniu tekutín v tele i proti zápche. Plátky zo surových zemiakov sú účinným obkladom na opary a omrzliny. Priložením na spánky pomáhajú tiež pri bolestiach hlavy i migréne. Recept na záver: Ciberej – zemiaková smotanová polievka Potrebujeme: 5 väčších zemiakov 1 menšiu cibuľu 3 strúčiky cesnaku 4 bobkové listy 1 téglik kyslej smotany 250 ml mlieka 1/2 polievkovej lyžice múky 1 polievkovej lyžice masla vodu ocot soľ Postup: Zemiaky očistíme a nakrájame na kocky. V stredne veľkom hrnci ich dáme variť spolu s cesnakom, cibuľou a bobkovými listami v asi 2 litroch vody. Keď sú zemiaky uvarené vyberieme von bobkové listy, cesnak aj cibuľu. Smotanu, mlieko a múku metličkou premiešame a pridáme do vody s uvarenými zemiakmi. Ak chcem mať polievku hustejšiu pridáme ešte múku zmiešanú s trochou mlieka. Dobre premiešame a necháme prejsť bodom varu. Nakoniec pridáme maslo, soľ a ocot podľa chuti. Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save