BRATISLAVA 6. februára (WebNoviny.sk) – Zväz spracovateľov mäsa (ZSM) nesúhlasí s tým, ako Štátna veterinárna a potravinová správa postupovala, keď zverejnila a medializovala názvy konkrétnych výrobcov či predajní v prípade distribúcie mäsa z chorého hovädzieho dobytka z Poľska.
Ako ďalej informovala agentúru SITA výkonná riaditeľka ZSM Eva Forrai, Štátna veterinárna a potravinová správa to urobila bez toho, aby boli k dispozícii výsledky konkrétnych veterinárnych kontrol u dotknutých výrobcov.
Zväz spracovateľov mäsa preto vyzýva zástupcov Štátnej veterinárnej správy, aby učinili nápravu a informovali spotrebiteľov o nových zistených skutočnostiach vo vzťahu k výrobcom, ktorých meno bolo v tejto kauze neprávom poškodené.
Informovanie o dianí
ZSM podotkol, že Štátna veterinárna správa od prepuknutia škandálu na svojej stránke pravidelne zverejňuje nové informácie o dianí v tejto oblasti, pričom prvá informácia bola zverejnená 29. januára. Dňa 30. januára boli na stránke zverejnené mená prvých troch prevádzok na území Slovenskej republiky, kam bolo poľské hovädzie mäso z chorých zvierat v SR dodané.
O deň neskôr bol zoznam prevádzok rozšírený aj o ďalších šesť prevádzok, a to prostredníctvom systému rýchleho varovania s oznámením: V týchto predajniach budú vykonané úradné kontroly príslušnými regionálnymi veterinárnymi a potravinovými správami.
“Do pozornosti dávame budúci čas v texte oznámenia t.j. v tomto štádiu mala štátna veterinárna správa iba podnet, na základe ktorého mala prešetriť a preukázať, či sa mäso z chorých zvierat mohlo dostať do dotknutých prevádzok, ktorých názvy už medializovala, avšak bez konkrétnych poznatkov a dôkazov, že sa tak skutočne stalo,“ povedala Forrai.
Medializácia neúplných informácií môže zlikvidovať výrobcov
Ako ďalej uvádza ZSM, následkom takéhoto konania sú stovky rozhorčených úplne pochopiteľných reakcií rodičov a stálych zákazníkov, prázdne predajne, zrušené objednávky či vypovedané kontrakty. Ako príklad uviedli citáciu z mediálneho vyhlásenia Mäsiarstva u Urbánka, ktoré bolo zverejnené v utorok v médiách ako aj na stránke samotného výrobcu:
“Problémové mäso z chorých poľských kráv sa do Trenčína nikdy nedostalo. Túto skutočnosť potvrdila veterinárna kontrola 1. februára.“ Výrobca to preukázal aj záznamom z uskutočnenej veterinárnej kontroly.
Zväz spracovateľov mäsa takisto konštatuje, že aj napriek všetkým zisteniam z uskutočnenej veterinárnej kontroly sa na stránke Štátnej veterinárnej správy doteraz nenachádza informácia, že Mäsiarstvo u Urbánka s týmto konkrétnym poľským bitúnkom vôbec neobchodovalo.
Podľa Zväzu spracovateľov mäsa je potrebné si uvedomiť, že zverejnenie a medializácia neúplných informácií, môže byť pre dotknutých výrobcov likvidačná a veľmi rýchlo naštrbí ťažko získanú povesť či dôveru zákazníka voči výrobcovi.
Viac k témam: Mäsiarstvo u Urbánka, mäso z Poľska – škandál s bitúnkami, ŠPVS Štátna veterinárna a potravinová správa, ZSM Zväz spracovateľov mäsa
Zdroj: Webnoviny.sk – Veterinárna správa by mala učiniť nápravu v spôsobe informovania zákazníkov v kauze poľského mäsa © SITA Všetky práva vyhradené.