K Veľkej noci neodmysliteľne patria tradičné veľkonočné jedlá. Každý ich robí iným spôsobom a my ti ponúkame veľkonočný špeciál – sľúbenú inšpiráciu, ako to robíme my. Popíšeme si postupy, ako pripraviť chutnú klobásku od dedka, hrudku (syrec) a ,,polninu” (veľkonočnú plnku).
Klobáska od dedka
Potrebujeme:
5 kg mäsa – bravčové pliecko a slanina / bôčik v pomere 3:2
130 g cesnaku
100 g soli
10 g mletého čierneho korenia
15 g drvenej rasce
50 g mletej sladkej papriky
25 g mletej štipľavej papriky
2,5 dcl čistej studenej vody
bravčové črevá
Postup:
Mäso pomelieme, cesnak pretlačíme. Všetky korenia, cesnak a vodu zmiešame a vylejeme na pomleté mäso. Je potrebné zmes dôkladne premiešať, aby sa korenie dostalo všade. Umyté bravčové črevá naplníme mäsovou zmesou. Dáme vyúdiť. Takúto klobásku v neúdenej forme môžeme opiecť na oleji a krátko podusiť alebo i grilovať.
Hrudka (syrec)
Potrebujeme:
1 liter čerstvého plnotučného mlieka
10 stredne veľkých vajíčok
vanilkový cukor
štipka soli
1 žĺtok
Postup:
Všetky suroviny spolu poriadne premiešame a varíme na slabom ohni. Musíme si dávať pozor a nepretržite miešať, aby sa nám budúca hrudka nepripálila. Aby sme tomu predišli, občas stiahneme z ohňa. Keď sa nám začne zmes zrážať, znamená to, že hrudka bude o chvíľu hotová. Ako zistíme, kedy hrudku z ohňa odstaviť? Z vajíčok a mlieka sa nám vytvoria väčšie hrudky a oddelí sa z nich svetlobiela voda. Potom masu nalejeme do gázy, poriadne stlačíme a čo najpevnejšie zaviažeme. Hrudku v gáze necháme odkvapkať nad nádobou asi 1 hodinu. Po uplynutí hodiny gázu odstránime a hrudku zľahka potrieme pripraveným žĺtkom. Na vymastenom plechu ju necháme ešte 5 minút zapiecť v rúre pri 180 °C.
Polnina (veľkonočná plnka)
Potrebujeme:
8 rožkov (aspoň deň starých)
19 vajec
600 g údeného bravčového karé / krkovičky
1,5 dcl oleja
1,5 dcl mlieka
petržlenová vňať
4 menšie zúbky cesnaku
mleté čierne korenie
vegeta
štipka soli
strúhanka
Postup:
Rožky nakrájame na asi 1 cm veľké kocky. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka zmiešame s rožkami a necháme aspoň pol hodinu odstáť. Mlieko, olej, petržlenovú vňať, pretlačený cesnak, štipku vegety a mleté čierne korenie (dvakrát medzi tri prsty) zmiešame a túto zmes nalejeme na nakrájané rožky so žĺtkami. Poriadne premiešame. Údené mäso pomelieme a tiež pridáme k zmesi. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vareškou primiešame k rožkovej mase. Menší plech vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Plech naplníme zmesou, rukami mierne popritláčame a uhladíme. Pečieme približne 40 minút pri 170 °C. Čas je však len orientačný, polnina je hotová, keď je zvrchu zlatistá a chrumkavá.
Dobrú chuť!