Kto by už len nepoznal maliny? Voňavé, sladké a červené ovocie nájdeš takmer v každej záhrade vo svojom okolí. Práve teraz je tu navyše čas, kedy dozrievajú a môžeš sa chystať na ich zber. Poď sa teda spoločne so mnou pozrieť na ich účinky na naše zdravie! A ako zvyčajne, záver ochutíme skvelým receptom!
Na úvod musím napísať asi najhlavnejší prospešný účinok malín na naše zdravie. Maliny sú veľmi dobrým antioxidantom a všeobecne platí, že čím sú tmavšie, tým vyššie antioxidačné vlastnosti. Podľa prieskumov dosahujú maliny o 50% vyššiu antioxidačnú kapacitu, ako jahody, trikrát vyššiu než kivi a dokonca desaťkrát vyššiu ako paradajky.
Prečítaj si: Orechy – správna cesta k zdraviu
Okrem toho je malina významná pre svoj vysoký obsah vitamínu C, riboflavínu, niacínu, horčíku a draslíku. Zlepšuje stav alkoholikov a fajčiarov, navyše, jej konzumáciu odporúčajú lekári pri Alzheimerovej chorobe. A teraz zaujímavosť z iného súdka – maliny sa v minulosti zvykli sadiť ako prirodzená hranica medzi susednými domami, hlavne na vidieku.
Na záver spomínaný, tentokrát ľahučký recept na prípravu sviežeho malinového sirupu!
Potrebujeme:
1 kg malín
800 g kryštálového cukru
Postup:
Maliny očistíme, umyjeme a necháme odkvapkať. Dáme ich do väčšej nádoby, zasypeme cukrom, premiešame, prikryjeme utierkou a necháme 24 hodín odležať. Potom zmes rozpučíme, prepasírujeme a šťavu, ktorú získame prevaríme na miernom ohni asi 10 minút. Pri varení odstraňujeme penu. Sirup nalejeme do fliaš, uzatvoríme a sterilizujeme.
Dobrú chuť!