Snúbenie jedla, piva a hudby je už za nami Fotoreport by redakcia - 16. marca 201518. septembra 2015 Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook SaveDňa 13.3.2015 (piatok) sa v Malom Ruskove uskutočnil druhý ročník tématického podujatia s názvom “Snúbenie jedla, piva a hudby” a redakcia TvojTrebišov.sk bola pri tom! Prečítaj si náš článok o tejto akcii a my ti zaručujeme, že sa ešte minimálne 5 minút po dočítaní budeš oblizovať! Celý večer sa niesol v znamení francúzskej šansónierky, Edith Piaf a jej nedožitého 100. výročia narodenia. Práve preto sme mali možnosť započúvať sa do tónov romantickej hudby v podaní šansónového dua Gabika & Monika, ktoré spríjemnilo už beztak úžasný chuťový zážitok z dielne kuchára Ľuba Herka a jeho zástupcu Rastislava Fecha. Aby toho nebolo málo, atmosféru podčiarkoval Karol France, obchodný sládok spoločnosti Heineken. Len čo dozneli úvodné tóny šansónového dua, rozhodli sme sa ich vyspovedať a zistiť tak trochu viac o ich začiatkoch v tomto, na slovenské pomery, netradičnom žánri. Jedna z dvojice, Gabriela Kozmová nám povedala toto: “Vzniklo to v Michalovciach, v Zemplínskom osvetovom stredisku, kde sa prišlo s myšlienkou vytvoriť program poézie a francúzskych šansónov. Keď prišla do Michaloviec pracovať Monika, tak sme mali už aj ďalšiu speváčku, lebo ja som sama vystupovať veľmi nechcela a podarilo sa nám vytvoriť celovečerný program poézie a tejto hudby.” Ďalej o sebe Gabriela Kozmová prezradila: “Keďže som niekedy študovala francúzštinu a ako študentka som mala veľmi rada šansóny Hany Hegerovej, vedela som, že nejaký šansón existuje a v tom čase som počula už aj o Edith Piaf. Šansón ako žáner nie je veľmi populárny, preto lebo je to dosť dramatické.” Aká je teda súčasnosť? “Doteraz to žije, doteraz nás volajú vystupovať pri rôznych príležitostiach, napríklad pre francúzske spolky alebo na rôzne plesy, valentínske podujatia a podobne.” A potom to prišlo. Degustačné menu odštartovalo predjedlo v podobe Foie gras s redukciou sandermana, hubami shinei a timiánovým karamelom, ku čomu sa podával domáci chlieb, ale na tanieri od Ľuba Herka si hostia mohli nájsť napríklad aj vínové želé. K tomuto predjedlu Karol France odporúčal tequilové pivo. Nasledovala tradične polievka, ktorá však taká tradičná už nebola. Na hostí čakal výborne vyzerajúci zázvorovo-tekvicový krém s pečenými tekvicovými jadrami a kozím syrom. Počas prestávky medzi ďalším návalom kvalitnej gastronómie nám čosi viac o spojení dnešného večera s pivom povedal Karol France. “Vieme, že v laickej verejnosti je rozšírené, že pivo sa hodí k pečenému kolenu alebo pečenej husi, no mojou úlohou je dnes večer ukázať pravý opak. Nie je to však také jednoduché, dá sa za tým hľadať aj niečo viac. Čo sa týka dnešného večera, priznám sa, mal som z toho stres, pretože do poslednej chvíle som nevedel, aké bude menu. To som sa prakticky dozvedel až dnes, keď som sem prišiel. Musel som okamžite tak trošku zaimprovizovať a rozmyslieť si, čo by sa k tomu mohlo hodiť. Na druhej strane sú určité pravidlá a zásady, ktoré treba dodržať, keď chcete ponúkať pivo k jedlu a keďže už mám nejaké skúsenosti, rozhodovanie šlo ľahšie. Ako príklad môžem uviesť spojenie, ktoré ešte len príde, keď k čokoládovému dezertu budeme podávať tmavé pivo, ktoré sa k sladkým jedlám výborne hodí.” Ako hlavné jedlo sa podával kačací konfit s remuládou z červenej kapusty a ríbezlí, pečené arančini s ríbezľami. Netradične znejúce jedlo nám bližšie opísal Ľubo Herko: “Hovoríme o tekutej červenej kapuste, pridávame do toho balsamico a červené víno. Do tejto kapusty išlo asi 8 alebo 9 fliaš vína. K tomu sa bude podávať arančini, čo je vlastne pravá, dobrá, klasická talianska ryža, do ktorej sa pridáva parmezán a následne sa dáva len do žĺtka a do jemnej strúhanky a potom sa to vypeká. Čiže je to také chrumkavé prepojenie s kačacinou a s tou tekutou kapustou. Dobrú chuť!” K tomuto jedlu sa podávalo aj pivo z kategórie intenzívnej, plnšej chuti a spoločne vytvorili údernú dvojicu. Do cieľa ostával už len jediný krok a to dezert. Už len na samotné počutie znie čokoládový koláč s lieskovými orieškami a domácou makovou zmrzlinou zaujímavo. K spomínanému dezertu sa podávalo tmavé pivo a hostia sprevádzaní príjemnými tónmi šansónu si tak mohli pochutnať na záverečnom chode večera. Spokojné úsmevy na tvárach zúčastnených len potvrdzujú, že druhý ročník podujatia “Snúbenie jedla piva a hudby” sa podaril. Kompletná fotogaléria z podujatia už čoskoro na našom FACEBOOKU! Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save