Reštauráciám a hotelom pred letom chýba až 40-tisíc ľudí, pomôcť by mohlo zníženie DPH Ekonomika by SITA - 18. júna 2021 Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save18.6.2021 (Webnoviny.sk) – Pred letnou sezónou chýba v sektore gastra a ubytovania 40-tisíc ľudí. Reštaurácie a hotely pre výrazný pokles tržieb nedokážu pri reštarte konkurovať svojou ponukou na trhu práce. Jedným z dôvodov, prečo je ponuka miezd v stravovacích a ubytovacích prevádzkach výrazne nižšia v porovnaní s inými odvetviami, je vysoké daňové a odvodové zaťaženie pre tieto služby, ktoré sú náročné na spotrebu práce. Viac o téme: Ekonomické dopady koronavírusu Ako ďalej upozornil generálny manažér Asociácie hotelov a reštaurácií Slovenska (AHRS) Marek Harbuľák, to spôsobuje, že o prácu v tomto segmente nie je záujem. Situácia sa zmenila V období pred pandémiou patrili ubytovacie i stravovacie služby pritom k lídrom s najvyšším medziročným nárastom pracovných miest, pričom dvojciferným číslom rástli aj priemerné mzdy. Ako pripomína Marek Harbuľák, situácia sa v minulom roku dramaticky zmenila. V dôsledku prijatých opatrení boli ubytovacie a stravovacie služby prevažnú časť obdobia, a to od polovice marca 2020 zatvorené alebo ich podnikanie a poskytovanie služieb bolo výrazné obmedzené. Nezabránili prepúšťaniu Dopad týchto opatrení bol tak výrazný, že ani napriek čerpaniu štátnej pomoci a využitiu rôznych nástrojov pomoci zo strany štátu nedokázala pomoc zabrániť prepúšťaniu. Podľa údajov Štatistického úradu SR od vypuknutia pandémie prišlo v dôsledku prijatých opatrení o prácu viac ako 40-tisíc ľudí v hotelierstve a gastro prevádzkach. Predstavuje to pokles o viac ako 36 percent v porovnaní s obdobím pred pandémiou. S poklesom zamestnanosti sa znižovala podľa AHRS aj priemerná mzda. Nevrátia sa pre neistotu Podľa AHRS pätina zamestnancov, ktorí o prácu prišli v dôsledku pandémie, sa najmä do gastro prevádzok nevráti pre neistotu a obavy o možnú stratu zamestnania v prípade tretej vlny pandémie. Až 60 percent ľudí by chcelo pracovať v tomto sektore ak by boli vyššie platy. „Netreba pritom zabúdať ani na ďalšie významné prínosy gastronómie a hotelierstva pre ekonomiku a spoločnosť. Tento sektor je výrazným zamestnávateľom žien, až 60 percent všetkých zamestnancov tvorili pred pandémiou práve ženy. A 20 percent všetkých zamestnancov tvoria ľudia vo veku do 25 rokov, ktorí práve v tomto sektore získavajú prvé pracovné skúsenosti. Takmer 90 percent všetkých zamestnancov sú pracovníci s ukončeným stredným odborným vzdelaním,” dodal Marek Harbuľák. Riešením je zníženie DPH Podľa AHRS jedným z riešení, ako oživiť pracovný trh a prilákať do gastro prevádzok personál, je zníženie sadzby DPH. Nižšia DPH umožní podľa Mareka Harbuľáka zamestnávateľom zvýšiť mzdy, vytvárať pracovné miesta. Potvrdzujú to podľa neho aj skúsenosti z iných európskych krajín. „Pomoc v podobe nižšej DPH potrebujú gastro prevádzky a hotely práve teraz, pri svojom reštarte počas letnej sezóny, len tak to bude mať zmysel a preukázateľné prínosy pre štát, zamestnancov a zamestnávateľov,” zdôraznil Marek Harbuľák. Viac k témam: Ekonomické dopady koronavírusu, gastro, gastrosektor, Koronavírus, Pandémia, zamestnanciZdroj: Webnoviny.sk – Reštauráciám a hotelom pred letom chýba až 40-tisíc ľudí, pomôcť by mohlo zníženie DPH © SITA Všetky práva vyhradené. Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save