Potkany nazbierajú cestou „z poľa na vidličku“ viacero koronavírusov, tvrdia vedci Zaujímavosti by SITA - 18. júna 2020 Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save18.6.2020 (Webnoviny.sk) – Potkany, ktoré predávajú na trhoch a v reštauráciách v juhovýchodnej Ázii, sú nositeľmi niekoľkých koronavírusov. Infikovali sa pritom počas cesty z “poľa na vidličku”, tvrdia vedci v novej štúdii. Inkubátor chorôb Zistené kmene sú odlišné od koronavírusu, ktorý zapríčiňuje ochorenie COVID-19, a nie sú nebezpečné pre ľudí. Vedci však dlhodobo varujú, že obchod s voľne žijúcimi zvieratami môže byť inkubátorom chorôb. Výskumníci zo Spojených štátov amerických a Vietnamu uviedli, že kombinácia niekoľkých koronavírusov a ich rozmach v dodávateľskom reťazci pre reštaurácie “maximalizuje riziko pre koncových konzumentov”. Nosičmi môžu byť rôzne zvieratá Predpokladá sa, že pôvod súčasnej pandémie súvisí s obchodom s voľne žijúcimi zvieratami, pričom vírus sa objavuje u netopierov a na ľudí sa prenáša prostredníctvom zatiaľ nezisteného prostredníka. Nové zistenia sa týkajú potkanov, no môžu sa vzťahovať aj na iné zvieratá, ako napríklad cibetky a šupinavce. “Aj keď toto nie sú nebezpečné vírusy, ponúkajú nám informácie o tom, ako vírusy môžu v takýchto podmienkach zosilnieť,” povedala Sarah Olsen z organizácie WCS so sídlom v New Yorku. Vo Vietname našli 6 druhov koronavírusu “Zdá sa, že dodávateľské reťazce voľne žijúcich živočíchov a podmienky, v ktorých sa tam ocitajú, výrazne zvyšujú rozmach koronavírusov,” dodala jej kolegyňa Amanda Fine. Potkany sú bežným pokrmom vo Vietname, kde ich chytajú na ryžových poliach a vozia na trhy a do reštaurácií, kde sú zdrojom čerstvého mäsa. Hlodavce takisto chovajú na farmách spolu s inými zvieratami, ako napríklad s dikobrazmi. Vo vzorkách, ktoré odobrali na 70 miestach vo Vietname v rokoch 2013 a 2014 našli šesť rôznych druhov koronavírusov. Vysoký podiel pozitívnych vzoriek zistili u poľných potkanov určených na konzumáciu pre ľudí. Miera pozitívnych prípadov v dodávateľskom reťazci sa postupne zvyšovala, na farmách ich bolo 6 %, u obchodníkov 21 %, na väčších trhoch 32% a v reštauráciách 56 %. V prirodzenom prostredí hlodavcov bola pritom miera detekcie 0 až 2 %. Viac o téme Koronavírus Viac k témam: COVID-19, Koronavírus, potkany, zvieratáZdroj: Webnoviny.sk – Potkany nazbierajú cestou „z poľa na vidličku“ viacero koronavírusov, tvrdia vedci © SITA Všetky práva vyhradené. Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save