Milí čitatelia, náš portál tvojtrebisov.sk prichádza s novinkou – rubrikou venovanej nášmu zdraviu, v ktorej Vás budeme informovať o bohatstve zameranom na naše vlastné dvory a záhrady. Dočítate sa tu aj ako to aktuálne vyzerá s úrodou a záver okoreníme chutným receptom. Dnešnou témou sú orechy.
„Dá sa povedať, že tento rok bude orechov dvojnásobne viac ako vlani.“ hovorí ovocinár, Marian Komžík. Skvelá správa! Ale vieme o nich naozaj všetko?
Najzdravšie zo všetkých orechov sú vlašské. Vedci na konferencii Americkej chemickej spoločnosti uviedli, že vlašské orechy majú v porovnaní s ostatnými orechmi najvyšší obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred rôznymi druhmi ochorení. Sú zdrojom vitamínov B1, B2, B3, B6, E, sú bohaté na fosfor, draslík, horčík, mangán a zinok. Výskumy ukázali, že pravidelný príjem neveľkého množstva orechov dokáže znížiť riziko vzniku ochorení srdca, niektorých druhov rakoviny a cukrovky druhého typu. Vitamín E spomaľuje starnutie buniek a odstraňuje únavu. Mangán podporuje plodnosť oboch pohlaví. Vlašské orechy obsahujú i nenasytené masné kyseliny, ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku, urýchľuje hojenie rôznych rán a má priaznivý vplyv aj na mužskú potenciu.
Tak ako sme Vám sľúbili – overený, chutný recept na záver:
Turecký med s vlašskými orechmi
Potrebujeme:
4 vaječné bielky
250 g medu (8 zarovnaných polievkových lyžíc)
370 g kryštálového cukru ( 2 šálky*)
250 g mletých vlašských orechov (1 a pol šálky*)
tortové oblátky**
Postup:
Kryštálový cukor a bielky ušľaháme nad parou. Za stáleho šľahania pridávame med a vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu postupne vmiešame mleté orechy. Turecký med natrieme na 1 plát tortových oblátok a prikryjeme druhým. Necháme postáť v chladničke aspoň 12 hodín. Nakrájame na kocky. Kocky môžeme namáčať spolovice v čokoláde.
Dobrú chuť!
* objem 250 ml
** môžeme použiť aj zmrzlinové kornútky
Autor: Anna Chovancová