Na Tokaji sa oberačka začala o dva týždne skôr. Prospelo tomu teplo, ktoré bolo charakteristické cez celé leto. No tokajskí vinári nie sú spokojní s úrodou. Hlavným dôvodom nespokojnosti bol nedostatok dažďa, čo sa najväčšmi prejavilo na veľkosti bobúľ hrozna.
Časť úrody zjedla zver
Tí vinári, ktorí začali s oberačkou skôr, mali pre pekné slnečné počasie počas oberačky viac šťastia. Na druhej strane, tí, ktorí s oberačkou chceli trocha počkať nemali toľko šťastia, lebo časť úrody im zjedla zver, ktorá mala nedostatok vody. Cukornatosť hrozna bola od 19-22. Pestovanie tokajských odrôd hrozna a ich spracovanie v Tokajskej oblasti je najvýraznejšie zastúpené v katastrálnych územiach obcí Viničky, Malá Bara, Veľká Bara, Černochov, Slovenské Nové Mesto, Malá Tŕňa, Veľká Tŕňa a Čerhov.
Autor: Eva Szathmaryová