Orechy – správna cesta k zdraviu Zdravie by redakcia - 10. októbra 201430. januára 2015 Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook SaveMilí čitatelia, náš portál tvojtrebisov.sk prichádza s novinkou – rubrikou venovanej nášmu zdraviu, v ktorej Vás budeme informovať o bohatstve zameranom na naše vlastné dvory a záhrady. Dočítate sa tu aj ako to aktuálne vyzerá s úrodou a záver okoreníme chutným receptom. Dnešnou témou sú orechy. „Dá sa povedať, že tento rok bude orechov dvojnásobne viac ako vlani.“ hovorí ovocinár, Marian Komžík. Skvelá správa! Ale vieme o nich naozaj všetko? Najzdravšie zo všetkých orechov sú vlašské. Vedci na konferencii Americkej chemickej spoločnosti uviedli, že vlašské orechy majú v porovnaní s ostatnými orechmi najvyšší obsah antioxidantov, ktoré chránia telo pred rôznymi druhmi ochorení. Sú zdrojom vitamínov B1, B2, B3, B6, E, sú bohaté na fosfor, draslík, horčík, mangán a zinok. Výskumy ukázali, že pravidelný príjem neveľkého množstva orechov dokáže znížiť riziko vzniku ochorení srdca, niektorých druhov rakoviny a cukrovky druhého typu. Vitamín E spomaľuje starnutie buniek a odstraňuje únavu. Mangán podporuje plodnosť oboch pohlaví. Vlašské orechy obsahujú i nenasytené masné kyseliny, ktoré pôsobia hlavne proti kardiovaskulárnym ochoreniam. Aminokyselina L-arginín podporuje spaľovanie telesného tuku, urýchľuje hojenie rôznych rán a má priaznivý vplyv aj na mužskú potenciu. Tak ako sme Vám sľúbili – overený, chutný recept na záver: Turecký med s vlašskými orechmi Potrebujeme: 4 vaječné bielky 250 g medu (8 zarovnaných polievkových lyžíc) 370 g kryštálového cukru ( 2 šálky*) 250 g mletých vlašských orechov (1 a pol šálky*) tortové oblátky** Postup: Kryštálový cukor a bielky ušľaháme nad parou. Za stáleho šľahania pridávame med a vyšľaháme tuhý sneh. Do snehu postupne vmiešame mleté orechy. Turecký med natrieme na 1 plát tortových oblátok a prikryjeme druhým. Necháme postáť v chladničke aspoň 12 hodín. Nakrájame na kocky. Kocky môžeme namáčať spolovice v čokoláde. Dobrú chuť! * objem 250 ml ** môžeme použiť aj zmrzlinové kornútky Autor: Anna Chovancová Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save