VEĽKONOČNÝ ŠPECIÁL Zdravie by redakcia - 1. apríla 20182. apríla 2018 Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook SaveK Veľkej noci neodmysliteľne patria tradičné veľkonočné jedlá. Každý ich robí iným spôsobom a my ti ponúkame veľkonočný špeciál – sľúbenú inšpiráciu, ako to robíme my. Popíšeme si postupy, ako pripraviť chutnú klobásku od dedka, hrudku (syrec) a ,,polninu” (veľkonočnú plnku). Klobáska od dedka Potrebujeme: 5 kg mäsa – bravčové pliecko a slanina / bôčik v pomere 3:2 130 g cesnaku 100 g soli 10 g mletého čierneho korenia 15 g drvenej rasce 50 g mletej sladkej papriky 25 g mletej štipľavej papriky 2,5 dcl čistej studenej vody bravčové črevá Postup: Mäso pomelieme, cesnak pretlačíme. Všetky korenia, cesnak a vodu zmiešame a vylejeme na pomleté mäso. Je potrebné zmes dôkladne premiešať, aby sa korenie dostalo všade. Umyté bravčové črevá naplníme mäsovou zmesou. Dáme vyúdiť. Takúto klobásku v neúdenej forme môžeme opiecť na oleji a krátko podusiť alebo i grilovať. Hrudka (syrec) Potrebujeme: 1 liter čerstvého plnotučného mlieka 10 stredne veľkých vajíčok vanilkový cukor štipka soli 1 žĺtok Postup: Všetky suroviny spolu poriadne premiešame a varíme na slabom ohni. Musíme si dávať pozor a nepretržite miešať, aby sa nám budúca hrudka nepripálila. Aby sme tomu predišli, občas stiahneme z ohňa. Keď sa nám začne zmes zrážať, znamená to, že hrudka bude o chvíľu hotová. Ako zistíme, kedy hrudku z ohňa odstaviť? Z vajíčok a mlieka sa nám vytvoria väčšie hrudky a oddelí sa z nich svetlobiela voda. Potom masu nalejeme do gázy, poriadne stlačíme a čo najpevnejšie zaviažeme. Hrudku v gáze necháme odkvapkať nad nádobou asi 1 hodinu. Po uplynutí hodiny gázu odstránime a hrudku zľahka potrieme pripraveným žĺtkom. Na vymastenom plechu ju necháme ešte 5 minút zapiecť v rúre pri 180 °C. Polnina (veľkonočná plnka) Potrebujeme: 8 rožkov (aspoň deň starých) 19 vajec 600 g údeného bravčového karé / krkovičky 1,5 dcl oleja 1,5 dcl mlieka petržlenová vňať 4 menšie zúbky cesnaku mleté čierne korenie vegeta štipka soli strúhanka Postup: Rožky nakrájame na asi 1 cm veľké kocky. Oddelíme žĺtka od bielkov. Žĺtka zmiešame s rožkami a necháme aspoň pol hodinu odstáť. Mlieko, olej, petržlenovú vňať, pretlačený cesnak, štipku vegety a mleté čierne korenie (dvakrát medzi tri prsty) zmiešame a túto zmes nalejeme na nakrájané rožky so žĺtkami. Poriadne premiešame. Údené mäso pomelieme a tiež pridáme k zmesi. Z bielkov a štipky soli ušľaháme tuhý sneh, ktorý zľahka vareškou primiešame k rožkovej mase. Menší plech vymastíme olejom a vysypeme strúhankou. Plech naplníme zmesou, rukami mierne popritláčame a uhladíme. Pečieme približne 40 minút pri 170 °C. Čas je však len orientačný, polnina je hotová, keď je zvrchu zlatistá a chrumkavá. Dobrú chuť! Zdieľaj tento článok Facebook Twitter Whatsapp Skype Linkedin EmailFacebook Save